Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Darron Gibson

2010.01.08

Teljes név : Darron Thomas Daniel Gibson

Születési dátum : 1987. október 25.            hely : Derry, Észak-Írország

Állampolgárság : Ír

Magasság : 183 cm

Poszt : középpályás

Darron Thomas Daniel Gibson (1987. október 25., Derry) ír labdarúgó, aki jelenleg a Manchester Unitedben játszik. Kölcsönben egy-egy szezont töltött a Royal Antwerpnél és a Wolverhampton Wanderersnél.

                          Pályafutása

Gibson eleinte egy Derryben és környékén működő amatőr bajnokságban futballozott, majd az északír Institute-hoz igazolt. 2004 óta a Manchester United játékosa. Az angol csapatban 2005. október 26-án lépett pályára először, a Barnet elleni Ligakupa-meccsen Lee Martint váltotta csereként. A 2005/06-os szezonban állandó tagja volt a United tartalékainak, akikkel triplázni tudott. 19 mérkőzésen lépett pályára és két gólt szerzett. 2006 májusában elnyerte a Jimmy Murphy-díjat a Vörös Ördögök legjobb fiataljaként. Ezután a szezon előtti felkészülési meccseken rendszeresen lehetőséget kapott. A 2006/07-es idényt a manchesteriek fiókcsapatánál, a Royal Antwerpnél töltötte Dong Fanzhuóval, Jonny Evansszel, Danny Simpsonnal és Fraizer Campbell-lel együtt. A következő szezon nagy részét a Wolverhampton Wanderersnél töltötte.

A Premier League-ben 2008. november 15-én debütált a Stoke City ellen. Tíz nappal később a Bajnokok Ligájában is lehetőséghez jutott, a Villarreal ellen. A klubvilágbajnokságra is elutazott csapatával, de ott nem léphetet pályára. 2009. január 4-én, egy Southampton elleni FA Kupa-meccsen megszerezte első gólját a Manchester Unitedben. A 2008/09-es szezon utolsó meccsén, a Hull City ellen győztes gólt szerzett egy távoli lövéssel. Nem sokkal később egy új, 2012-ig szóló szerződést kapott a Vörös Ördögöktől.

                         Válogatott

Északír válogatott

Gibson U16-os szinten még Észak-Írországot képviselte, a Victory Shielden is részt vehetett, de kikerült a csapatból, amikor próbajátékra ment a Manchester Unitedhez. Ezután úgy döntött, hogy inkább Írországot segíti a jövőben. Mielőtt felnőtt szinten bemutatkozott volna az íreknél, az északír szövetségi kapitány, Nigel Worthington megpróbálta visszacsábítani, sikertelenül.

Ír válogatott

Gibson először az U17-es ír válogatottban lépett pályára, majd megfordult az U19-es és U21-es csapatban is. 2006. november 14-én az Ír B-válogatottban is pályára lépett Skócia tartalékai ellen. 2007-től kezdve többször bekerült a EB-selejtezőn résztvevő Írország keretébe. Először azonban mégis egy Dánia elleni barátságos meccsen lépett pályára a felnőtt válogatottban. Gibson félidőben váltotta Andy Reidot a 4-0-s ír sikerrel végződő meccsen. Az 54. percben gólt is szerezhetett volna, de lövését Jesper Christiansen védte, a kipattanó labdát Shane Long lőtte a kapuba. Tétmeccsen először 2007. szeptember 8-án, egy Szlovákia elleni EB-selejtezőn léphetett pályára. A meccs 2-2-vel zárult.

Gibson 2008. október 15-én léphetett pályára először kezdőként a válogatottban Ciprus ellen. Ekkor a sérült Steven Reid helyére került be a csapatba. A szövetségi kapitány, Giovanni Trapattoni azt mondta, magabiztossága miatt tette a csapatba Gibsont Liam Miller vagy Andy Reid helyett.

                              Sikerei

Manchester United

  • Ligakupa-győztes: 2009
  • FIFA-klubvilágbajnok: 2008

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.